-->

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Κραυγή από το ΕΣΥ: Εργαζόμενοι λάστιχο, μετανάστευση, burn out & η νέα βαθμίδα: οι Επικουρικοί. Στάση εργασίας στις 24/10 και συγκέντρωση στο Υπ. Υγείας

c79219c0704e760c12cada78c2ca379a XL<<Στάση εργασίας την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 10.00-15.00 και συγκέντρωση 12.30 μμ στο υπ. Υγείας για το ζήτημα των επικουρικών. Παράλληλα, καλεί όλους τους εργαζομένους σε Συνέλευση των επικουρικών γιατρών την ερχόμενη Τρίτη 25 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο Σωτηρία.>>

Για εργαζόμενους - λάστιχο, με τους οποίους είναι αδύνατον να σταθεί η δημόσια υγεία, με αποτέλεσμα τα κενά να είναι τεράστια στο σύστημα (εκτιμάται ότι λείπουν περί τους 25.000 υγειονομικούς) εις βάρος των ασθενών αλλά και των ιδίων των εργαζομένων, για απίστευτη επαγγελματική εξουθένωση χωρίς ρεπό και άδειες, για συνεχιζόμενη μετανάστευση νέων γιατρών, κάνει λόγο το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή. 

Για τον λόγο αυτό, το Κίνημα καλεί όλους τους εργαζομένους στην στάση εργασίας την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 10.00-15.00 και συγκέντρωση 12.30 μμ στο υπ. Υγείας για το ζήτημα των επικουρικών. Παράλληλα, καλεί όλους τους εργαζομένους σε Συνέλευση των επικουρικών γιατρών την ερχόμενη Τρίτη 25 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο Σωτηρία.
Παρά την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων με εξαγγελίες για μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία και εξαίρεσης των νοσοκομειακών ιατρών από τον περιορισμό 1 προς 5 λόγω ευρωπαικών δικαστικών αποφάσεων περί παραβίασης ωρών εργασίας, η κατάσταση στα νοσοκομεία οδεύει απ’ το κακό στο χειρότερο, τονίζει το Ενωτικό Κίνημα και συνεχίζει:
«Επαναλαμβάνεται για μια φορά ακόμα η γραφειοκρατία του δημοσίου ως δικαιολογία για την αναστολή των προσλήψεων, προσλήψεων που έχουμε ακούσει πολλές φορές από το 2008 ως σήμερα. Μια γραφειοκρατία που ως δια μαγείας εξαφανίζεται όταν πρόκειται να γίνουν περικοπές μισθών και συντάξεων, φορολογικές επιβαρύνσεις κλπ.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραμένει πιστή στη γραμμή της ευρωπαικής ένωσης για δημοσιονομική πειθαρχεία-«ανάπτυξη», προγράμματα αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» και τελικά για τη διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε όλο το Δημόσιο με ταυτόχρονα κάθετη μείωση του μισθολογικού κόστους.
Εργολαβικοί εργάτες, επικουρικοί, συμβασιούχοι γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, τεχνικοί, εργαζόμενοι ΚΕΕΛΠΝΟ, μαθητευόμενοι του ΟΑΕΔ και σπουδαστές των ΤΕΙ, αλλά και άμισθοι επιστήμονες κάνοντας την πρακτική τους αναλαμβάνουν πόστα που δεν φτάνουν οι μόνιμοι για να καλύψουν.
Τα κενά παραμένουν (πάνω από 25.000 κενές οργανικές θέσεις υγειονομικών), οι συνταξιοδοτήσεις και οι αποχωρήσεις συνεχίζονται με τμήματα να κλείνουν, οι λίστες αναμονής για ειδικότητα αδειάζουν λόγω της μαζικής μετανάστευσης νέων γιατρών, ακόμα και σε ειδικότητες πρώτης γραμμής (πχ. χειρουργοί, αναισθησιολόγοι) σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, η ανεξέλεγκτη παραβίαση του ωραρίου συνεχίζεται με εργαζόμενους να περνάνε το πλαφόν των 7 εφημεριών και να δουλεύουν χωρίς να λαμβάνουν τα ρεπό που δικαιούνται, οι λίστες της ντροπής για ΜΕΘ συνεχίζουν να υπάρχουν, η ποιότητα περίθαλψης και η εκπαίδευση ειδικευόμενων και ειδικευμένων υποβαθμίζονται.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ-Η ΝΕΑ «ΒΑΘΜΙΔΑ» ΣΤΟ ΕΣΥ..

Μέσα σε όλα αυτά, τείνει να παγιωθεί και να μαζικοποιηθεί μια νέα «βαθμίδα» στο ΕΣΥ εναλασσόμενων, περαστικών, αναλώσιμων ιατρών, με όσο λιγότερα δικαιώματα και όσο περισσότερες αρμοδιότητες γίνεται, οι λεγόμενοι «ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ».
Είναι οι νέοι ειδικευμένοι γιατροί
που τόσο λείπουν απ’ τα νοσοκομεία των κουρασμένων 60ρηδων και των ειδικευόμενων ακόμα 30ρηδων.. αυτοί που θα κάνουν τη λάτζα του ειδικευόμενου έχοντας την ευθύνη του ειδικευμένου, που θα καλύψουν όποια ανάγκη προκύψει, που δεν έχουν δικαίωμα εκπαιδευτικής άδειας, που θα πάρουν καλοκαιρινή άδεια αρχές ιουλίου και θα κρατήσουν το νοσοκομείο όλο τον Αύγουστο, που μπορεί να βρεθούν οπουδήποτε στα όρια της υγειονομικής περιφέρειας που θα δηλώσουν ( από τον Πειραιά στη Χίο, απ’ τα Γιάννενα στην Καλαμάτα κτλ) και που στο τέλος της ετήσιας θητείας τους θα τους πετάξουν σαν στιμμένες λεμονόκουπες, θα καταλήξουν πάλι στον πάτο της λίστας περιμένοντας τη σειρά τους και το τμήμα τους θα μείνει πάλι λειψό, αναζητώντας τον επόμενο..
Είναι προφανές πως η ίδια η κυβέρνηση, με τις παρατάσεις της θητείας μερίδας επικουρικών (λήξη θητείας πριν τις 30/9) καθώς και με τις δημόσιες δηλώσεις για μεγάλα κενά και ανάγκη χιλιάδων μόνιμων προσλήψεων στα νοσοκομεία ομολογεί στην πράξη πως οι επικουρικοί γιατροί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες παρ’όλα αυτά αρνείται να εγκρίνει άλλες παρατάσεις αφού το κουαρτέτο θα τις θεωρήσει μόνιμες προσλήψεις..
Συγκεκριμένα το υπουργείο επιμένει πως δεν πρόκειται να δοθεί παράταση θητείας στους Επικουρικούς Γιατρούς που η θητεία τους λήγει από 1/10/16 και μετά. Αν το αντίστοιχο νοσοκομείο εκτιμά πως εξακολουθεί να χρειάζεται την συγκεκριμένη θέση, τότε πρέπει να αποστέλλει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο έγκαιρα πριν την λήξη της θητείας του υπηρετούντος ώστε να επαναπροκηρύσσεται και να καλύπτεται με την ισχύουσα διαδικασία του πίνακα ανά ΥΠΕ.
Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης οδηγεί σε κατάρρευση την λειτουργία των τμημάτων και των νοσοκομείων και σε ραγδαία επιδείνωση των όρων δουλειάς επεκτείνοντας όλο και περισσότερο τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την ανακύκλωση της ανεργίας στο χώρο των νοσοκομείων.
ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνει το δρόμο της ελαστικής εργασίας χωρίς δικαιώματα...
Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι εξευτελιστικές συμβάσεις εργασίας-μπλοκάκι με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Συμβάσεις που προβλέπουν αποδοχές ενιαίου μισθολογίου (30% λιγότερα χρήματα από του επικουρικού) ενώ εντελώς αυθαίρετα, η προυπηρεσία δεν έχει προς το παρόν αναγνωριστεί με τις τελικές τακτικές αποδοχές να υπολογίζονται στα 600-700 ευρώ!! Εξίσου και για τους νοσηλευτές, η προυπηρεσία δεν αναγνωρίζεται ούτε λαμβάνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
Την ίδια στιγμή, λόγω των γνωστών δικαστικών εξελίξεων και του δικομματικού σκυλοκαυγά το ΔΣ δεν υπογράφει ούτε την τακτική μισθοδοσία με γιατρούς και νοσηλευτές να μην έχουν πληρωθεί για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη!! ‘Οπως φαίνεται το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης ότι θα καλυφθούν τα κενά στις ΜΕΘ γίνεται στις πλάτες των εργαζομένων με ραγδαία επιδείνωση των όρων εργασίας και έχει ήδη οδηγηθεί σε παταγώδη αποτυχία με μόνο τους μισούς από τους 100 προβλεπόμενους γιατρούς να είναι στις θέσεις τους 11 μήνες μετά.

Από:onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου