-->

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Κομπίνες με τα ακριβά φάρμακα και στις ιδιωτικές κλινικές...!

 Καλέ τι λέτε! Γίνονται "μπίζνες" με τα φάρμακα και στις ιδιωτικές κλινικές! Είναι δυνατόν! Γίνονται αυτά στον υγιή ιδιωτικό τομέα; Κάποιο λάθος θα έγινε. Η σαπίλα ανήκει όλη στο Δημόσιο, ή όχι;

 

Σαρώνουν οι «ράμπο» υγείας τα ακριβά φάρμακα στις ιδιωτικές κλινικές! Τι δείχνει πόρισμα.

Στη συνέχεια των στοχευμένων ελέγχων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αλλά και σε νοσοκομεία, επεκτείνονται οι έλεγχοι και σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές για τα ακριβά φάρμακα.

Ήδη πόρισμα -που κατ’ αποκλειστικότητα έχει στη διάθεσή του το HealthReport.gr– αναδεικνύει το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη διαχείριση ακριβών φαρμάκων και στον ιδιωτικό τομέα.
Ειδικότερα το πόρισμα που συντάχθηκε από τους λεγόμενους «ράμπο της Υγείας» του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), δείχνει ότι σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας καταγράφονται σοβαρές παρατυπίες σε σχέση με τα φάρμακα.
Αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα που διαθέτει το HealthReport.gr : «Κατά τον επιτόπιο έλεγχο εντοπίσθηκαν στο ερμάριο φύλαξης φαρμάκων αποθήκης, αναμεμιγμένα, προς χορήγηση στους ασθενείς, φάρμακα που προέρχονταν από το φαρμακείο της κλινικής και φάρμακα χωρίς ταινίες γνησιότητας, προερχόμενα για όσα βρέθηκαν στοιχεία, από εκτελεσμένες συνταγές σε εξωτερικά ιδιωτικά φαρμακεία ή φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή δεν προέρχονται από αγορές του νοσοκομείου και κατά συνέπεια εκτός της διαχείρισης φαρμακείου».
Πρόκειται για ελέγχους που αφορούν εξαιρετικά ακριβά σκευάσματα που σχετίζονται με σοβαρές παθήσεις όπως καρκίνο.
Και συνεχίζει το πόρισμα που αποκαλύπτει το HealthReport.gr : «Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την εύρεση φαρμάκων χωρίς ταινία γνησιότητας… […] και ειδικότερα το γεγονός ότι από τα 12 συνολικά καταμετρημένα σκευάσματα, τα δέκα δεν έφεραν ταινία γνησιότητας, δηλώνει ότι η διαχείριση των φαρμάκων στο Τμήμα Διάλυσης Χημειοθεραπευτικών δεν ακολουθεί τους διαχειριστικούς κανόνες και ότι πιθανόν τα φάρμακα χωρίς ταινία γνησιότητας προορίζονταν για χορήγηση (συνακόλουθα και για χρέωση) σε ασθενείς με άμεσα υπεύθυνη της κακοδιαχείρισης την Προϊσταμένη του Τμήματος Διάλυσης Χημειοθεραπευτικών και δευτερευόντως τη διοίκηση της κλινικής».
Υποψίες και για γιατρούς
Στο μεταξύ στο μικροσκόπιο των ράμπο υγείας βρέθηκαν και γιατροί μεγάλων ιδιωτικών κλινικών που χορηγούσαν ακριβά φάρμακα σε ασθενείς.
Όπως αναφέρει το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ: «φαίνεται να συνταγογραφούνται φάρμακα από τους ανωτέρω ιατρούς, σε ασθενείς που δεν τα χρησιμοποιούν και τα σκευάσματα να εντοπίζονται στην αποθήκη φαρμάκων της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας. Το κλιμάκιο ελέγχου κρίνει ότι χρήζει περαιτέρω έρευνας η συνταγογράφηση φαρμάκων από τους γιατρούς σε ασθενείς.»
Οι ράμπο υγείας σημειώνουν στο πόρισμά τους ότι δημιουργούνται ερωτήματα για τη συνταγογράφηση των γιατρών σε ασθενείς καθώς φαίνεται ότι τα σκευάσματα δε χορηγήθηκαν ποτέ στους πάσχοντες.
Το πόρισμα έχει σταλεί ήδη στον εισαγγελέα ενώ αναμένεται ο έλεγχος να επαναληφθεί σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.