-->

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΙΣΑ: "για ένα εμβόλιο των 6 ευρώ πεθαίνουν άνθρωποι"

Έλλειψη εμβολίων γρίπης καταγγέλλει ο ΙΣΑ, τονίζοντας ότι τα 59 άτομα που έχουν χάσει, μέχρι στιγμής, τη ζωή τους, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί.
Για "εγκληματική έλλειψη εμβολιαστικής πολιτικής" στην χώρα κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή (23/02) με αφορμή τον θάνατο 59 ατόμων από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι είχε προειδοποιήσει για την επερχόμενη επιδημία, ο πληθυσμός έμεινε ακάλυπτος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι "για ένα εμβόλιο των 6 ευρώ πεθαίνουν άνθρωποι". Μάλιστα, για τον θάνατο των 59 ατόμων επιρρίπτει την ευθύνη στην ανεπαρκή εθνική πολιτική ευαισθητοποίησης του λαού.
Εκτεθειμένοι έμειναν φέτος πολλοί ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και άτομα άλλων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, που δεν «πρόλαβαν» να εμβολιαστούν για τη φετινή εποχιακή γρίπη.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, υπολογίζεται ότι φέτος δεν κατάφεραν να εμβολιαστούν περισσότεροι από το 40% αυτών που είχαν ανάγκη το εμβόλιο, δηλαδή

αποτελούσαν πληθυσμό υψηλού κινδύνου.
Από την αρχή της περιόδου του εμβολιασμού, αρκετοί φαρμακοποιοί ανά την Ελλάδα δήλωναν στους πολίτες ότι οι ποσότητες των εμβολίων που έφτασαν στα χέρια τους ήταν πολύ μικρότερες από τις παραγγελίες τους.
Παράλληλα, με την κατάσταση των φαρμακείων, φέτος δεν εστάλησαν εμβόλια στις Μονάδες Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και έτσι οι ασφαλισμένοι που εμβολιάζονταν ως πέρυσι στα ΙΚΑ και μετά στον ΕΟΠΥΥ, στον οργανισμό, ήταν αναγκασμένοι να προσφύγουν στα φαρμακεία.
Ακάλυπτος ο πληθυσμός: είχε προειδοποιήσει ο ΙΣΑ για την επερχόμενη επιδημία
Είναι τραγικό, ότι για ένα εμβόλιο των 6 ευρώ πεθαίνουν άνθρωποι!!! .......
 Παράλληλα, η στρέβλωση των επιστημονικών δεδομένων από τους μη ειδικούς, τρομοκράτησε τα προηγούμενα χρόνια τον πληθυσμό μας, με επιστημονικά αβάσιμες ανησυχίες «πιθανών επιπλοκών» του εμβολίου και άφησε χιλιάδες πολίτες έκθετους στην πανδημία της γρίπης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από αρχές Ιανουαρίου 2014, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου, στο οποίο ανέφερε τις μελέτες (surveillancestudies) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control -ECDC), που προειδοποιούσαν για την επικείμενη και επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα. Όμως ενέργειες της τελευταίας στιγμής δεν προστατεύουν ένα κράτος από φαινόμενα επιδημιών. Χρειάζεται Εθνική Πολιτική Πρόληψης σε βάθος χρόνου, με συνέχεια κι συνέπεια στο σχεδιασμό...... Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι ο αποτελεσματικότερος και ο οικονομικότερος τρόπος να κρατήσει το κράτος υγιείς τους πολίτες και να αοφύγει θανατηφόρες ασθένειες, είναι ο εμβολιασμός!!!Όμως στο Νόμο 4238 για το ΠΕΔΥ που πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε στη Βουλή, ουδεμία μνεία και μέριμνα δεν υπάρχει για την πρόληψη!!!
.....
Πιστεύουμε ότι η προφύλαξη και η προστασία τόσο των ασθενών όσο και των υγιών πολιτών της χώρας μας πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μέσα από μία Εθνική Στρατηγική Πρόληψης στοχευμένη και χωρίς αποκλίσεις".

Ανθή Κουτσουμπού
news247 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου