-->

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ανάπτυξη και θέσεις εργασίας από τα ΜΥΣΥΦΑ (Τα οποία είναι φάρμακα και όχι σώβρακα!)

Διαβάσαμε ολοσέλιδο αφιέρωμα στη"Ναυτεμπορική" σχετικά με το πόσο καλό θα κάνει στην οικονομία η απελευθέρωση της τιμής των ΜΗ ΣΥνταγογραφούμενων ΦΑρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ). Θα δημιουργήσει λέει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Υπάρχει βέβαια και η σχετική έρευνα που δείχνει ότι μπορούν να διπλασιαστούν τα κέρδη των φαρμακοβιομήχανων από την απελευθέρωση των σκευασμάτων από 247 εκ. σε 462 το 2014. Η ταυτότητα βέβαια της "έρευνας" έχει ξεφύγει από τον συντάκτη του άρθρου.
  Τα επιχειρήματα υπέρ της απελευθέρωσης της τιμής αλλά και της δυνατότητας να πωλούνται αυτά τα φάρμακα στα super market είναι πραγματικά συντριπτικά! Τόσο που αναρωτιόμαστε αν διαθέτουμε κοινό νου ή έχουμε άνοια ...με το ζόρι!
 Σταχυολογούμε για του λόγου το αληθές μερικά μόνο από αυτά.
1. Δεν μπαίνουν αρκετά σε βιτρίνες τα σκευάσματα και δεν προβάλλονται μέσα στα φαρμακεία!
   Μα καλά το αν θα πάρεις κάποιο φάρμακο (οι ίδιοι επιμένουν να τα αποκαλούν φάρμακα - όχι        
εμείς) είναι θέμα marketing; Σώβρακα είναι τα φάρμακα να τα προβάρεις αν σου πάνε;
2. Το βασικό πρόβλημα είναι λέει η "διατίμηση" που δεν επιτρέπει την αύξηση κατά 64% του κέρδους. Και για τούτο επικαλείται την έρευνα που δείχνει ότι στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένη η κατανάλωση ΜΥΣΥΦΑ , όπως επίσης είναι και χαμηλή η τιμή τους.
   Δηλαδή δεν κερδίζουν αρκετά οι φαρμακοβιομήχανοι και πρέπει να απελευθερωθεί η τιμή τους γιατί είναι φτηνά. Και σε τι θα ωφελήσει τον φτωχό άνθρωπο, τον συνταξιούχο αυτής της χώρας πολίτη ρε παιδιά αν αυξηθούν τα φάρμακα; Και γιατί δηλαδή πρέπει να πάρει με το ζόρι το ακριβό σας φάρμακο; Και γιατί είναι κακό για τον κόσμο η ελάχιστη προστασία της τιμής του φαρμάκου; Μήπως τα κέρδη δεν είναι αρκετά;
3. Για κάθε ένα δολλάριο  που ξοδεύεται για ΜΥΣΥΦΑ στις ΗΠΑ η δημόσια δαπάνη μειώνεται κατά 6 ολόκληρα δολλάρια! Δηλαδή το ότι το κράτος περικόπτει τη δαπάνη που είναι υποχρεωμένο να παρέχει (γιατί ήδη τα έχει πάρει από τον κόσμο είτε ασφαλισμένο, είτε όχι μέσα από τη φοροληστεία και τις εισφορές) είναι τελικά καλό; Μπορεί αλλά μόνο για τους φαρμακοβιομήχανους, που έτσι θα θησαυρίσουν διπλά μέσα από τον εκβιασμό των ασθενών. ¨Αλλωστε ήδη η πολιτεία των μνημονίων έχει δείξει τις προθέσεις της με την όλο και διογκούμενη αρνητική λίστα φαρμάκων.
3. Και το κορυφαίο! Στερούνται λέει οι ασθενείς το δικαίωμα στην αυτοθεραπεία. Δηλαδή: Πας στο super market για ρύζι, σε βλέπει η κοπέλλα που τακτοποιεί τα ράφια και σου λέει: Καλέ είσαι χλωμό! Έχω φέρει ένα φάρμακο - Προσφορά - Καταπληκτικό! πάρτο και θα με θυμηθείς!. Προφανώς και δεν είναι έτσι. Η έρμη η πωλήτρια δεν θα σου πει τίποτα, η διαφήμιση όμως η παραπλανητική που θα σου έχει γανώσει το κεφάλι θα σε έχει έτοιμο ήδη από το σπίτι για το super φάρμακο.
Πολλά ακόμα θα μπορούσαμε να πούμε να παρατηρήσουμε για το άρθρο αυτό. Αν δεν ήταν τόσο τραγική η κατάσταση της περίθαλψης, θα ήταν απλά για γέλια. Στην πραγματικότητα μας εξοργίζει με την κυνικότητα και την παραπλάνηση που φτάνει να ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!!! Αρκεί να ακριβύνουν τα φάρμακα και πωλούνται στα μπακάλικα!
Το πραγματικό ερώτημα όμως δεν είναι για τους φαρμακοβιομήχανους, αυτοί τη δουλειά τους κάνουν, είναι για το συντάκτη του άρθρου και για την εφημερίδα. Μα καλά ούτε μια απορία να μην έχει αυτός ο άνθρωπος! Ούτε πληρωμένη διαφήμιση να ήταν!
 (όσο για την αναφορά στις θέσεις των φαρμακοποιών λειτουργεί μάλλον σαν πρόσχημα "αντικειμενικότητας" αφού αυτό που υπονοείται είναι ότι η όλη ιστορία αφορά συντεχνιακά συμφέροντα. Όχι παιδιά την τσέπη μας αφορά η ιστορία!)
Κι αν δεν σας πείσαμε (και αντέχετε) διαβάστε το άρθρο εδώ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.