-->

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Μετά τα φάρμακα η μεγάλη μπίζνα στο χώρο της Υγείας ακούει στο όνομα διαγνωστικές εξετάσεις.

ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ από την  "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"
Παιχνίδια Αδώνιδος με τις τσέπες των ασθενών και με τις διαγνωστικές εξετάσεις!
Ενώ κλείνει τις διόδους αναπνοής για τους γιατρούς βάζοντας κόφτη μετά τα φάρμακα και στα παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις, την ίδια ακριβώς ώρα ανοίγει διάπλατα τις κάνουλες για τη ροή χρήματος προς τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα της Υγείας.
Μετά τα φάρμακα η μεγάλη μπίζνα στο χώρο της Υγείας ακούει στο όνομα διαγνωστικές εξετάσεις.
Το έδαφος έστρωσε για να διευκολύνει τον πολιτικό του προϊστάμενο και να φτιάξει τις σχέσεις μαζί του, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός ο οποίος με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα κατηγόρησε τους γιατρούς ότι έγραφαν αφειδώς παραπεμπτικά για παραϊατρικές εξετάσεις τους τελευταίους μήνες του 2013 υπερχρεώνοντας έτσι το σύστημα με άσκοπες δαπάνες.
Η είδηση όμως κρύβεται αλλού: εντός του μηνός ο Αδωνις Γεωργιάδης σκοπεύει να βάλει κόφτη και στα παραπεμπτικά μειώνοντας τα κατά 20% σε σχέση με την περσινή χρονιά!
Η εξέλιξη αυτή έχει ευθεία αντανάκλαση στις τσέπες των ασθενών οι οποίοι θα κληθούν να τα πληρώσουν μόνοι τους. Ταυτόχρονα όμως ο κ. Γεωργιάδης δεν... ξέχασε να καταργήσει τα πληθυσμιακά κριτήρια για την τοποθέτηση διαγνωστικών μηχανημάτων, απελευθερώνοντας έτσι την ιδιωτική αγορά.
Μέχρι πρόσφατα για να τοποθετηθεί ένα μηχάνημα υψηλής τεχνολογίας, όπως ο μαγνητικός τομογράφος, έπρεπε να αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο αριθμό κατοίκων. Είναι ενδεικτικό ότι η εν λόγω απελευθέρωση αποτελούσε χρόνιο αίτημα μεγάλων ιδιωτικών κλινικών που φρόντιζαν παρασκηνιακώς να πιέζουν τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας. Και μπορεί ο Αδωνις Γεωργιάδης να επικαλείται ως άλλοθί του το Μνημόνιο, αλλά η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας. Ο υπουργός Υγείας αναφέρεται στο κεφάλαιο 4.2 του Μνημονίου, για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ενίσχυση του ανταγωνισμού στις ανοικτές αγορές και ειδικότερα στους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Ωστόσο σύμφωνα με τον Χρήστο Καζάση, βιοϊατρικό μηχανικό που έχει διατελέσει σύμβουλος πολλών υπουργών Υγείας για την ιατροτεχνολική υποδομή, χα πράγματα είναι διαφορετικά.
Οπως επισημαίνει, στο Μνημόνιο και στο κεφάλαιο παροχή υπηρεσιών ΕΣΥ υπάρχει υποχρέωση για βελτιστοποίηση και εξισορρόπηση της κατανομής των πόρων βαρέος ιατρικού εξοπλισμού π.χ. τομογράφων ανάλογα με τις ανάγκες. Ο κ. Καζάσης μάλιστα υπογραμμίζει ότι υπάρχει και σχετική απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ενισχύει αυτήν την άποψη. Και το ζήτημα είναι ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται τα χρόνια του Μνημονίου από τους ασφαλισμένους, είναι δραματικά μειωμένες. Το 2012 ήταν πολύ συγκρατημένες τόσο οι αξονικές όσο και οι μαγνητικές εξετάσεις καθώς ενώ το 2009 πραγματοποιήθηκαν 3 εκατ. εξετάσεις, το 2012 μειώθηκαν στα 2 εκατ., περιορίστηκαν δηλαδή κατά το 1 3 , τονίζει ο κ. Καζάσης. Να σημειωθεί ότι την περσινή χρονιά και έως και τον μήνα Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ 74.636 μαγνητικές τομογραφίες.
Η πρωτοκαθεδρία ανήκε φυσικά λόγω περισσότερων μαγνητικών τομογράφων στα νοσοκομεία της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) με 22.656 εξετάσεις.
Ο Απρίλιος Μήνας με τις περισσότερες εξετάσεις αναδεικνύεται ο Απρίλιος όπου έγιναν το 2013 8.427 μαγνητικές εξετάσεις.
Άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα όμως που επιβαρύνει τις τσέπες των νοικοκυριών αφορά τις μαστογραφίες. Ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης δίνει αφειδώς πια άδειες για ψηφιακούς μαστογράφους στον ιδιωτικό τομέα, η συγκεκριμένη εξέταση δεν έχει κοστολογηθεί και συνεπώς πληρώνεται από τις τσέπες των ασθενών.
Ο ΕΟΠΥΥ σήμερα καλύπτει μόνο την αναλογική μαστογραφία με συμμετοχή 15%. Και είναι πολλά τα λεφτά για τις συγκεκριμένες εξετάσεις αν σκεφτεί κανείς ότι το τάργκετ γκρουπ των γυναικών που πρέπει να πραγματοποιεί μαστογραφίες είναι περίπου 1,5 εκατ. γυναίκες, όσες δηλαδή είναι και οι Ελληνίδες άνω των 35 ετών.Με βάση τις νέες οδηγίες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, οι γυναίκες αυτής της ηλικίας πρέπει να πραγματοποιούν μία φορά το χρόνο μαστογραφία. Το κόστος για την ψηφιακή τομογραφία κυμαίνεται από 120 με 130 ευρώ.Στην περίπτωση που όλες προβούν στην πραγματοποίηση της ψηφιακής εξέτασης, τότε το ποσό που προκύπτει αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 195 εκατ. ευρώ, χρήματα που κινούνται με... άνεση στην ιδιωτική αγορά Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου