-->

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

"Ιπποκράτειο" Θεσ/κης: Αρνείται θεραπεία σε ασθενή με ηπατίτιδα C!

Το φαρμακείο αρχικά αρνήθηκε, λόγω πλήρους έλλειψης, να του χορηγήσει το φάρμακο για μία εβδομάδα και κατόπιν του χορήγησε το φάρμακο σε δόσεις χαμηλότερες από αυτές που συνταγογραφούνται για την περίπτωσή του, λόγω έλλειψης άλλων δόσεων.
Μία πρωτοφανή πρακτική εκ μέρους της διοίκησης του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης "Ιπποκράτειο" εις βάρος απόρου ασθενή με ηπατίτιδα C φέρνει με καταγγελία του την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος "Προμηθέας".

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος αναφέρει τα εξής πρωτοφανή:

"Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» έλαβε πρόσφατα (10/2/2014) επώνυμη καταγγελία από ασθενή με χρόνια ηπατίτιδα C για παρεμπόδιση της πρόσβασής του σε θεραπεία. Ο ασθενής παρακολουθείται στο Ιπποκράτειο Θεσ/νίκης και ως ασφαλισμένος στην Πρόνοια, δεν έχει πρόσβαση στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και μπορεί να λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή του μόνο από το φαρμακείο του νοσοκομείου. Το φαρμακείο αρχικά αρνήθηκε, λόγω πλήρους έλλειψης, να του χορηγήσει το φάρμακο για μία εβδομάδα και κατόπιν του χορήγησε το φάρμακο σε δόσεις χαμηλότερες από αυτές που συνταγογραφούνται για την περίπτωσή του, λόγω έλλειψης άλλων δόσεων. <<...........>>
Για τους ασθενείς με βιβλιάριο απορίας, που είναι και οι πλέον ευάλωτοι κοινωνικά, έχει προκύψει επαναλαμβανόμενα μέσα στο 2013, με αρκετές περιπτώσεις υπο-δοσολογίας ή προσωρινής διακοπής της αγωγής και πάντοτε με δικαιολογία το έλλειμμα προϋπολογισμού. 
<<...........>>Είναι δε απορίας άξιο και απόλυτος παραλογισμός, πως κατ' επανάληψη προβάλλεται ως δικαιολογία η έλλειψη κονδυλίων, από το συγκεκριμένο νοσοκομείο, όπου παρακολουθείται η πλειοψηφία των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C στη Βόρεια Ελλάδα και που παραδόξως διαθέτει και το μοναδικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Ήπατος της χώρας !
Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος εκτός από την επίμονη παρέμβαση στη διοίκηση του Ιπποκρατείου, απέστειλε ταυτόχρονα (11/2/2014) έγγραφη καταγγελία στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια (Μακεδονίας και Θράκης), η οποία είναι υπεύθυνη (μεταξύ άλλων) για τη διάθεση των κονδυλίων για φάρμακα σε όλα τα νοσοκομεία της περιοχής αυτής.<<..........>>
Διαπιστώνουμε πλέον με αγανάκτηση, αποτροπιασμό και αίσθηση συνεχούς εμπαιγμού, πως παρά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά, δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως μέριμνα και καμία ευαισθησία - ανάληψη ευθύνης, από πλευράς των αρμοδίων για οριστική επίλυση του ζητήματος. Η στάση αυτή ναρκοθετεί εγκληματικά την απρόσκοπτη πρόσβαση - τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, που είναι παράγοντας θεμελιώδους σημασίας για τη σταθεροποίηση και εκρίζωση της νόσου. Οι ασθενείς κινδυνεύουν άμεσα με πλήρη αποτυχία της θεραπείας τους, επιδείνωση της υγείας τους και απώτερη απειλή της ζωής τους από τις επιπλοκές της νόσου (κίρρωση – καρκίνος του ήπατος). Ταυτόχρονα, το δημόσιο σύστημα υγείας ζημιώνεται άσκοπα μεγάλα χρηματικά ποσά για ελλιπείς-αποτυχημένες θεραπείες και μελλοντικά θα επιβαρυνθεί πολλαπλάσια με νοσηλείες, επεμβάσεις αλλά και αύξηση μεταδοτικότητας της νόσου, καταστάσεις που θα μπορούσαν να αποφευχθούν παντελώς με την απρόσκοπτη χορήγηση της αγωγής.
Η συνεχιζόμενη εγκληματική αδιαφορία της διοίκησης του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης ή/και της 4ης ΥΠΕ για την πλειοψηφία των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C στη Βόρειο Ελλάδα, θα καταγγελθεί πλέον με κατηγορηματικό τρόπο και κάθε επισημότητα στο Υπουργείο Υγείας και στα αρμόδια ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα και θα αναζητηθούν νομικές ευθύνες κατά παντός υπευθύνου για την επιδείνωση της υγείας των ασθενών".Από Βασίλη Βενιζέλο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.