-->

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

ΕΙΝΑΠ: Αποκλείονται ομάδες ασθενών από την συνταγογράφηση γιατί δεν εξαιρούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί και όλες οι χρόνιες παθήσεις από το πλαφόν

Από Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή


Δεν εξαιρούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί από το πλαφόν συνταγοργάφησης καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σε επιστολή της προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ούτε με τη φερόμενη ως τροποποίηση της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης από τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό.
 
Όπως αναφέρει η ΕΙΝΑΠ στην επιστολή της «αν και μετά την γενική κατακραυγή που προκάλεσε το μέτρο του πλαφόν ο υπουργός Υγείας και ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ φέρονται να τροποποιούν την μνημονιακής έμπνευσης Υπουργική Απόφαση 433/7-2-2014 (θέσπιζε όρια συνταγογράφησης ανά ιατρό που συνταγογραφεί για τον ΕΟΠΥΥ για το έτος 2014 σε ποσοστό 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης για το έτος 2013) και να εξαιρούν ομάδες χρονίων ασθενών και τους νοσοκομειακούς γιατρούς από τη ρύθμιση, «πλην όμως ουδέν ψευδέστερο».
 
Πρώτον σύμφωνα με την Ένωση δεν εξαιρούνται όλες οι ομάδες χρονίως πασχόντων (π.χ. καρκινοπαθείς, διαβητικοί, μεσογειακή αναιμία) και δεύτερον δεν εξαιρούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί μια και από το πλαφόν εξαιρείται μόνον η συνταγογράφηση σε νοσηλευόμενους ασθενείς που εξέρχονται από το νοσοκομείο. Για τους εκατοντάδες ασθενείς των τακτικών εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων που έχουν πολλαπλασιασθεί μετά το κλείσιμο των πολυιατρείων του ΙΚΑ/ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει καμία μέριμνα και ισχύει κανονικά ο περιορισμός της συνταγογράφησης.
 
« Η Υπουργική Απόφαση» επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ. Ματίνα Παγώνη «παρεμποδίζει την ορθή άσκηση του ιατρικού έργου αφ' ενός, καταταλαιπωρεί τους ασθενείς αφ' ετέρου, μια και θα είναι αναγκασμένοι να προσφεύγουν από ιατρό σε ιατρό (νοσοκομειακό ή ιδιώτη) μέχρι την εξάντληση του πλαφόν τους για να γράψουν τα φάρμακά τους, ενώ ένας αριθμός ασθενών τελικά θα αποκλεισθεί από τη συνταγογράφηση.»
 
Όπως φαίνεται όμως καταγγέλλει η Ένωση «αυτός είναι και ο τελικός στόχος της ρύθμισης (όπως και των πλείστων τελευταίων ρυθμίσεων που αφορούν στο φάρμακο και στην πρόσβαση στις δομές υγείας) δηλαδή ο αποκλεισμός όλο και μεγαλύτερων ομάδων ασθενών από την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμα και στα νοσοκομεία που ήταν η τελευταία καταφυγή. Αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα με 3.5 εκατομμύρια ανασφάλιστους, όπου το 40% των ασθενών έχουν διακόψει χρόνιες θεραπείες λόγω αδυναμίας πληρωμής της συμμετοχής, της επίσκεψης σε ιατρείο ή το 5€ του νοσοκομείου.»
 
«Για άλλη μια φορά λοιπόν ο Υπουργός Υγείας είναι ανακόλουθος, απέναντι στους νοσοκομειακούς γιατρούς αλλά κυρίως τους πολύπαθους ασθενείς, χρονίων παθήσεων.» αναφέρεται στην επιστολή των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ καλούν τον κ. Γεωεργιάδη να αποσύρει άμεσα την απόφαση και να αφήσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους, στις πολύ δύσκολες συνθήκες που ήδη το επιτελούν, με αύξηση της ροής των ασθενών, με δραματικά υποστελεχωμένα τμήματα και με απλήρωτες εφημερίες.
 
Καταλήγοντας υπογραμμίζουν ότι «ο έλεγχος της υπερσυνταγογράφησης, που είναι και δικό μας αίτημα, δεν επιτυγχάνεται με λογιστικά οριζόντια σοφίσματα, μπορεί ωστόσο κάλλιστα να επιτευχθεί με την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη χρήση του ηλεκτρονικού ελέγχου.»
Tweet


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.