-->

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί δεν παίρνουν τα φάρμακά τους;

Πρόκειται για ένα πολύ καίριο ερώτημα και οφείλουμε να το απαντήσουμε με στοιχεία: Είναι σαφές ότι οι τιμές των φαρμάκων έχουν μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, αλλά όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας δηλώνουν είτε ότι αραιώνουν τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής τους είτε ότι έχουν διακόψει εντελώς τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής τους είτε ότι είναι καταχρεωμένοι στον/στη φαρμακοποιό τους, επειδή δεν έχουν χρήματα για να προμηθευθούν τα φάρμακά τους.
   Η πρώτη, οφθαλμοφανής εξήγηση είναι ότι η πολύ σφιχτή περιοριστική δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική έχει προκαλέσει "ασφυξία" σε πλείστους όσους συνανθρώπους μας, ιδιαιτέρως σε χρονίως πάσχοντες οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν πολύ τακτικά και διαρκώς ένα σεβαστό χρηματικό ποσό στο φαρμακείο της γειτονιάς τους προκειμένου να διατηρούν σε καλά επίπεδα την υγεία τους. Συμφωνούμε.
   Μα, το κράτος μειώνει διαρκώς τις τιμές των φαρμάκων, προκειμένου, συν τοις άλλοις, να διευκολύνει τις ως άνω κατηγορίες συνανθρώπων μας στην πρόσβασή τους στη φαρμακευτική περίθαλψη. Λέτε; Κοιτάξτε να δείτε, τώρα, πώς αυτή η ευλογοφανής ένσταση καταρρίπτεται από τα επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία τα οποία έδωσε πριν από λίγες μόνον ημέρες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η οικονομική συμμετοχή - και αυτό είναι το κρίσιμο μέγεθος, όχι οι τιμές των φαρμάκων - των ασφαλισμένων της χώρας μας για την προμήθεια των αναγκαίων για την υγεία, αλλά και τη ζωή τους φαρμάκων έχει αυξηθεί κατά... 25,35% κατά το χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2013! Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, στην Ελλάδα, χώρα η οποία διατηρούσε μέχρι πριν από λίγα μόλις χρόνια άπό τα χαμηλότερα επίπεδα οικονομικής συμμετοχής των ασφαλισμένων για την προμήθεια των φαρμάκων τους,αυτή η συμμετοχή έχει αγγίξει πλέον το επίπεδο της Πορτογαλίας, ήτοι έχει ήδη φθάσει στο... 32%! Όταν ακούτε, λοιπόν, διαβητικούς ασθενείς, για παράδειγμα, οι οποίοι δηλώνουν ότι λαμβάνουν πλέον μέρα παρά μέρα τη φαρμακευτική αγωγή τους, με εμφανέστατο κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή τους, να θυμάστε πάντα αυτά τα στοιχεία για τη δραστικά και διαρκώς αυξανόμενη οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων για φάρμακα, γιατί η ωμή πραγματικότητα δεν είναι πάντα ό,τι φαίνεται με γυμνό μάτι...

Από: Β.Βενιζέλο - iatropedia

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.