-->

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Επικουρικές συντάξεις: Κίνδυνος για νέες περικοπές το 2017

    Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης προεξοφλούν ότι θα χρειαστεί να γίνει νέα μεσοσταθμική μείωση 7% στις επικουρικές συντάξεις το 2017, σε περίπτωση που δεν «πιαστούν» οι στόχοι για την αύξηση των εσόδων από τις εισφορές και, παράλληλα, υποχρεωθεί το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης να επιταχύνει την απονομή των 128.000 επικουρικών συντάξεων που εκκρεμούν. 
    Σύμφωνα με την «Ημερησία», τον κίνδυνο να συνεχιστούν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, παρά τις πρόσφατες μειώσεις έως 40% που έγιναν ανεβάζοντας, μαζί με τις προηγούμενες - και διατηρούμενες - μνημονιακές μειώσεις, τις απώλειες έως το 76% για όσους συνταξιούχους είχαν πολλά χρόνια ασφάλισης, υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης και μεγαλύτερες συντάξεις, παραδέχονται στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εκτιμώντας ότι «είναι δύσκολο να ισορροπήσουν τα οικονομικά του ΕΤΕΑ μέσα στον πρώτο χρόνο εφαρμογής των νέων μέτρων (αύξηση εισφορών στο 7% από 6% - μείωση παροχών για όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο)».
    Το έλλειμμα του ΕΤΕΑ το 2016 ήταν 540 εκατ. ευρώ τα οποία, όπως έχει δηλώσει στην «Ημερησία» ο διοικητής του Ταμείου Θ. Καποτάς, δεν «καλύπτονται» από τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που έγιναν τον Αύγουστο, το Σεπτέμβριο και ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο (προβλέπονται έσοδα 174 εκατ ευρώ) ούτε και από την παράλληλη αύξηση των εισφορών (έχουν υπολογιστεί έσοδα 173 εκατ ευρώ για το διάστημα από 1/6/2016 έως 31/12/2016) με αποτέλεσμα να ρευστοποιείται μέρος της περιουσίας του για να εκπληρώνονται οι υποχρεώσεις.
    Για το 2017, τα αντίστοιχα έσοδα υπολογίζεται να είναι αυξημένα και να φτάσουν τα 291 εκατ ευρώ από τις περικοπές των συντάξεων και τα 351 εκατ. ευρώ από τις αυξημένες εισφορές (αν εισπραχθούν όλες). Ωστόσο, αν δεν «πιαστούν» τα έσοδα και επιβληθεί η επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων που είναι σε καθυστέρηση (128.000 με μηνιαίο κόστος τουλάχιστον 12,8 εκατ. ευρώ τον μήνα και 288 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστούν τα αναδρομικά 24 μηνών) το Ταμείο θα πρέπει να ρευστοποιήσει κι άλλο τμήμα της περιουσίας του, να αποφασίσει νέες περικοπές ή να λάβει και τα δύο αυτά μέτρα, όπως έγινε φέτος.


Από: dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.