-->

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Δεν αλλάζουν τα όρια συνταξιοδότησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ! Όλες οι πληροφορίες

Σημ. Για προφανείς λόγους ισότιμης ενημέρωσης, αναδημοσιεύουμε παρακάτω άρθρο σχετικά με τη διάψευση του Υπ. Υγείας σε προηγούμενα δημοσιεύματα που πληροφορούσαν για αύξηση ορίων συνταξιοδότησης των γιατρών και αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια.

Δεν πρόκειται να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, διαβεβαιώνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.



Συγκεκριμένα η ηγεσία του υπουργείου υγείας διαψεύδει ότι πρόκειται να αυξηθούν κατά 2 χρόνια τα όρια συνταξιοδότησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ από τα 67 στα 69.
Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας σε επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, διέψευσε ότι υπάρχουν τέτοιες προθέσεις.
Συγκεκριμένα επρόκειτο για τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Υγείας της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή.
Να σημειωθεί ότι πριν λίγα χρόνια είχε ψηφιστεί η παράταση της συνταξιοδότησης για τους γιατρούς κατά 2 χρόνια, από τα 65 στα 67 χρόνια, ρύθμιση που θεωρήθηκε «δωράκι» στους πανεπιστημιακούς γιατρούς οι οποίοι ήθελαν να παραμείνουν παραπάνω στο σύστημα.
Πάντως μέλημα όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή για τους νοσοκομειακούς γιατρούς δεν είναι τα όρια συνταξιοδότησης αλλά το ειδικό μισθολόγιο.
Πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν ότι έρχονται νέα κουρέματα, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δε θα πειραχτούν οι ήδη κουρεμένοι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών. (Δείτε στη συνέχεια πόσα παίρνουν σήμερα οι γιατροί του ΕΣΥ με το ειδικό μισθολόγιο!»)
Να σημειωθεί πως οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την τρόικα απέφυγε προς ώρας το σκόπελο για τους νοσοκομειακούς γιατρούς παρότι τα ειδικά μισθολόγια θα περιορισθούν σε 8 από 23 που υπάρχουν σήμερα.
Σήμερα οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ διαμορφώνονται
από την πρόσθεση του βασικού μισθού (μικτού) συν το Ειδικό επίδομα Νοσοκομειακής απασχόλησης, συν το επίδομα της Βιβλιοθήκης το οποίο είναι και το μοναδικό αφορολόγητο. Το σύνολο του ποσού που προκύπτει φορολογείται όπως εξάλλου και οι εφημερίες.
α. Συντονιστής Διευθυντής 1.665 €
β. Διευθυντής 1.580 €
γ. Επιμελητής Α` 1.513 €
δ. Επιμελητής Β` 1.321 €
ε. Ειδικευόμενος 1.007 €».
Το Ειδικό επίδομα Νοσοκομειακής απασχόλησης, απόδοσης και ειδικών συνθηκών άσκησης ιατρικού έργου οριζόμενο κατά βαθμό, είναι το εξής:
α. Συντονιστής Διευθυντής, Διευθυντής 238 €
β. Επιμελητής Α` 205 €
γ. Επιμελητής Β` 174 €
δ. Ειδικευόμενος 190 €
Η πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε σεμινάρια και ενημέρωση βιβλιοθήκης, οριζόμενη κατά βαθμό, (γνωστό ως επίδομα βιβλιοθήκης) διαμορφώνεται ως εξής:
α. Συντονιστής Διευθυντής, Διευθυντής 225 €
β. Επιμελητής Α` 195 €
γ. Επιμελητής Β` 164 €
δ. Ειδικευόμενος 123 €».
Οι εφημερίες που θα μπορούσαν να …αναπτερώσουν τα εισοδήματα των γιατρών, πληρώνονται συνήθως με καθυστέρηση μηνών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να βασίσει τα οικονομικά του σ αυτές.
Από την άλλη φορολογούνται σε τέτοιο βαθμό που τελικά δεν αποτελούν και την πιο συμφέρουσα λύση για το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ. Ενδεικτικά να σημειωθεί ότι μία εφημερία σε καθημερινή μέρα (αργίες και Κυριακές πληρώνονται με μεγαλύτερα ποσά) για γιατρό που λαμβάνει μισθό διευθυντή, αντιστοιχεί καθαρά περίπου σε 70 ευρώ, έπειτα από 17 ώρες συνεχόμενες εργασίας.
Αν μάλιστα είναι κανείς ειδικευόμενος, τότε τα πράγματα είναι σαφώς πολύ χειρότερα.

Δήμητρα Ευθυμιάδου (health report)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.