-->

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Σοβαρά τα προβλήματα στις Μ.Τ.Ν. όλης της χώρας.

  
Τα πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία πλήττουν τις μονάδες τεχνητού νεφρού (ΜΤΝ) στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας και ταλαιπωρούν καθημερινά τους αιμοκαθαρόμενους ασθενείς, καταγράφει το απόγευμα της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Συγκεκριμένα, η αναλυτική καταγραφή της ΠΟΕΔΗΝ έχει ως εξής:

"Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ
11 μηχανήματα αιμοκάθαρσης είναι εκτός λειτουργίας, λόγω έλλειψης τεχνικής υποστήριξης από την εταιρεία. Η Μονάδα λειτουργεί οριακά πλέον, με πολλαπλά προβλήματα ( μεγάλη έλλειψη προσωπικού, υλικών, μηχανημάτων, εξοπλισμού). Εξαιτίας της μείωσης των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, οι ασθενείς αναγκάζονται ν' αλλάζουν βάρδια, ενώ κάποιοι αποχώρησαν στον ιδιωτικό τομέα (δύο ασθενείς). Οι βάρδιες έγιναν τέσσερις, με συνέπεια την τεράστια ταλαιπωρία των ασθενών που καταλήγουν να τελειώνουν νύχτα την αιμοκάθαρση, αλλά και την εξουθένωση του λιγοστού προσωπικού με τα επιβαρυμένα ωράρια που πραγματοποιούν. Παλαιός εξοπλισμός, κατεστραμμένες πολυθρόνες τεχνητού νεφρού.

Γ.Ν. ΝΑΞΟΥ
Παρ' ότι τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης είναι στο Νοσοκομείο δεν λειτουργεί ΜΤΝ λόγω έλλειψης προσωπικού. Έξι μηχανήματα παροπλισμένα το ένα εξ αυτών δωρεά της ακτοπλοϊκής εταιρείας BLUE – STARS. Μάλιστα προσφέρθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της περιοχής να καλύψει το κόστος λειτουργίας της Μονάδας σε υλικά και προσωπικό. Χωρίς όμως να ευαισθητοποιηθεί η ψευτοαριστερή κυβέρνηση. Από τους αιμοθαιρόμενους (100 στον αριθμό) κάποιοι αναγκάστηκαν να μετοικήσουν σε άλλη περιοχή που διαθέτει Μονάδα και κάποιοι άλλοι μέρα παρά μέρα ταξιδεύουν για αιμοκάθαρση στη Σύρο ή την Αθήνα. Εάν υπάρχει απαγορευτικό στα πλοία το χειμώνα, εάν χρειάζεται έκτακτη αιμοκάθαρση, εάν συμβεί επιπλοκή μόνο ο θεός μπορεί να βοηθήσει!!!

Γ.Ν. ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ: Ελλείψεις Νοσηλευτικού προσωπικού, σε βαθμό που δεν τηρείται η αναλογία που προβλέπεται από τους κανονισμούς (3 ασθενείς προς 1 Νοσηλευτή).
Λόγω έλλειψης προσωπικού η Μονάδα λειτουργεί από τις 7π.μ. – 8μ.μ. με συνέπεια ασθενείς που χρήζουν αιμοκάθαρσης να διακομίζονται σε άλλα Νοσοκομεία.
Το σύστημα επεξεργασίας νερού είναι 20ετίας και χρειάζεται διαρκή συντήρηση.
Δεν υπάρχει μόνιμο βοηθητικό προσωπικό, τραυματιοφορέας και καθαρίστρια όπως προβλέπεται.
Τα διαλύματα, τα φίλτρα και οι φύσιγγες είναι σε οριακό σημείο (ακατάλληλες).
(ΣΗΜ του Σωματείου μας: Τα υλικά δεν είναι ακατάλληλα όπως προφανώς από παραδρομή αναφέρεται. Το "οριακό σημείο" αφορά την ποσοτική τους επάρκεια και την διαδικασία προμήθειάς τους που γίνεται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με κίνδυνο να "ξεμείνουμε")

Γ.Ν. ΚΩ
9 μηχανήματα τα μισά είναι 20ετίας που έχουν συνεχώς προβλήματα. Παλαιές καταστραμμένες πολυθρόνες. Σοβαρά προβλήματα με την προμήθεια φίλτρων.

Γ.Ν.Θ ΑΓ.ΠΑΥΛΟΣ
18 μηχανήματα αιμοκάθαρσης παλαιότατα, από το 1997 και 2004. Παλαιός εξοπλισμός. Καταστραμμένες πολυθρόνες τεχνητού νεφρού.

Γ.Ν.Θ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Παλαιά μηχανήματα, πάνω από 12 έτη που πρέπει ν' αντικατασταθούν. Παλαιές και φθαρμένες οι πολυθρόνες αιμοκάθαρσης. Μεγάλη έλλειψη προσωπικού, οφείλονται πολλά ρεπό, και άδειες κανονικές.



Γ.Ν.Θ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ
Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στο Ανοσολογικό Κέντρο.
Αχούρι η κλινική μεταμοσχεύσεων.
Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρούς στη Μονάδα. Μεγάλη έλλειψη προσωπικού, 14 νοσηλευτές για 110 ασθενείς στο πρόγραμμα των δύο ημερών.
Παλαιός εξοπλισμός Μονάδος Τεχνητού Νεφρού. Πολλές φορές τα μηχανήματα
Αιμοκάθαρσης είναι εκτός λειτουργίας. Οι πολυθρόνες αιμοκάθαρσης είναι παλαιές και φθαρμένες.
Μεγάλος κίνδυνος ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων.

Γ.Ν. ΕΔΕΣΣΑΣ
20μηχανηματα αιμοκάθαρσης που χαλάνε συνέχεια λόγω παλαιότητας. Μεγάλη έλλειψη προσωπικού, οφείλονται πολλά ρεπό, και κανονικές άδειες. 1 νοσηλεύτρια σε έξι ασθενείς (αντί 3 το περισσότερο)

Γ.Ν. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Παλαιά μηχανήματα αιμοκάθαρσης. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα τα μηχανήματα είναι εκτός λειτουργίας. Είναι αναγκαία η αντικατάστασή τους.
76 Αιμοκαθαιρόμενοι. 17 νοσηλευτικό προσωπικό. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.


Γ.Ν.ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
Πεπαλαιωμένα μηχανήματα, δεν υπάρχει σύμβαση, δε γίνεται τακτική συντήρηση. Έλλειψη προσωπικού.

ΝΟΣ. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Νησιά όπως η Ιθάκη (δεν λειτουργεί ΜΤΝ) ειδικά το χειμώνα μένουν ακάλυπτα με αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο της υγείας των Ασθενών.

Γ.Ν.Α. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ
Σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της υποστελέχωσης. Η μονάδα λειτουργεί σε άλλο κτίριο απομακρυσμένο από το κεντρικό κτίριο με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το έργο των εργαζομένων. Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζει η μονάδα κατά τις εφημερίες όπου προσέρχονται και εξυπηρετούνται ασθενείς ανασφάλιστοι μη εγγεγραμμένοι στην κατάσταση ασθενών. Ταλαιπωρούνται οι Ασθενείς. Καμία κρατική επιχορήγηση για τους Ανασφάλιστους. Χρόνο με το χρόνο μειώνεται η χρηματοδότηση του Νοσοκομείου.

Γ.Ν.Α. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Υποστελέχωση. Εξυπηρέτηση στις εφημερίες ανασφαλίστων μη ενταγμένων ασθενών. Χωρίς καμιά κρατική χρηματοδότηση. Λειτουργεί τρεις βάρδιες και Κυριακές. Διαθέτει 24 μηχανήματα, με έντονα προβλήματα ειδικά τις ημέρες εφημεριών.

Γ.Ν.Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
Η στελέχωση της μονάδας του τεχνητού νεφρού είναι ελλιπέστατη με αποτέλεσμα να λειτουργεί με μονή βάρδια και να είναι κλειστή τα Σαββατοκύριακα. Σοβαρότατα προβλήματα αντίστοιχα με τα προηγούμενα νοσοκομεία στις ημέρες εφημερίας.

Γ.Ν.Α. Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ:
Νεφρολογική Κλινική Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 13 κλίνες. Μονάδα περιτοναϊκής κάθαρσης 3 κλίνες. ΦΙΑΠ 1 κλίνη. Χημειοθεραπείες και σχήματα.
Η Νεφρολογική Κλινική έχει 10 (δέκα) Νοσηλευτές μαζί με την προϊσταμένη και καλύπτει τις ανάγκες όλων των παραπάνω. Έλλειψη προσωπικού 50% (χρειάζονται τουλάχιστον ακόμη πέντε (5) Νοσηλευτές).
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού έχει 12 κρεβάτια για αιμοκάθαρση. Λειτουργεί με 13 Νοσηλευτές. Χρειάζονται άλλοι 3 (τρείς) για να λειτουργεί ικανοποιητικά. Προβλήματα στις γενικές εφημερίες όπου η αναμονή είναι πολλές ώρες λόγω έλλειψης κενών κρεβατιών και μηχανημάτων αιμοκάθαρσης.

Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ
Μεγάλη υποστελέχωση επικρατεί στη ΜΝΤ όπως άλλωστε και σε όλο το Νοσοκομείο. Τα μηχανήματα που διαθέτει είναι παλαιωμένα και χρίζουν αντικατάστασης. Αναμένονται τέσσερα μηχανήματα που θα γίνουν δωρεά από το μεγάλο ίδρυμα της χώρας. Δώρο – άδωρο εξαιτίας της αδυναμίας λειτουργίας τους λόγω έλλειψης προσωπικού. Η νεφρολογική κλινική του νοσοκομείου τελεί υπό αναστολή λειτουργίας λόγο έλλειψης προσωπικού.

Γ.Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Το τμήμα λειτουργεί πρωί και απόγευμα για 35 ασθενείς. Υπάρχει αναμονή για 5 με 8 ασθενείς. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Στο τμήμα υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος ιατρός Νεφρολόγος και ένας ιδιώτης με μπλοκάκι για να καλύπτει τις εφημερίες.

Π.Γ.Ν.ΙΩΝΝΙΝΩΝ
Λειτουργεί από την έναρξη ως τμήμα οξέων αιμοκάθαρσης και στην συνέχεια ως τακτικό με προγραμματισμό. Λειτουργεί σήμερα με 8 μηχανήματα (παλιάς τεχνολογίας) συν ένα εφεδρικό. Υπάρχουν δύο μηχανήματα που λόγο παλαιότητας δεν υπάρχουν ανταλλακτικά και έχουν βγει για απόσυρση. Το τμήμα λειτουργεί σε τρείς βάρδιες ασθενών και δύο βάρδιες προσωπικού. Τις Κυριακές από 12 έως 8. Μεγάλο πρόβλημα από αιτήματα για φιλοξενία κυρίως ασθενών από Γερμανία ( έως τώρα αιτήματα 21 δεκτά μόνο 4). Λειτουργεί στο όριο και κατά περιόδους εκτός ορίου. Ελλιπέστατο το νοσηλευτικό προσωπικό.


Γ.Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Λειτουργεί με τα μηχανήματα που έχουν μεταφερθεί από το νοσοκομείο Ζακύνθου. Ότι παλαιό περίσευε. Η λειτουργία γίνεται σε δυο βάρδιες με έναν μόνιμο Ιατρό και έναν Επικουρικό. Επιτακτική ανάγκη για λειτουργία 3ης βάρδιας αλλά λόγο έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού δεν είναι εφικτό. Μεγάλη λίστα αναμονής τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες λόγο τουρισμού.


Γ.Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Το τμήμα λειτουργεί με 8 κρεβάτια (παλιάς τεχνολογίας), καλύπτουν 2 βάρδιες. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τρίτη βάρδια. Προσπαθούν να την ανοίξουν με προσωπικό από άλλα τμήματα του Νοσοκομείου. Το αποτέλεσμα θα είναι να αποδυναμώσουν τα άλλα Τμήματα. Μεγάλο πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες με λίστες αναμονής. Στο νέο υπό ανέγερση Νοσοκομείο δεν υπάρχει πρόβλεψη για περισσότερα κρεβάτια.

Π.Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
90 Αιμοκαθαιρόμενοι,μαζί με έκτακτες μηνιαίες καθάρσεις 1100. 19 νοσηλευτικό προσωπικό. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.
Οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης στο νοσηλευτικό προσωπικό 755 εκτός των ημερών κανονικής άδειας. Μεγάλη ταλαιπωρία των Νεφροπαθών.

Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Γ.Ν.Θ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Λόγω μεγάλης έλλειψης προσωπικού 22 θέσεις για αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς είναι ανενεργές.


Γ.Ν. ΣΕΡΡΩΝ
Έλλειψη ιατρών στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού


Γ.Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 81 Αιμοκαθαιρόμενοι μόνιμα και συχνά έκτακτα περιστατικά. 14 νοσηλευτικό προσωπικό.


Γ.Ν. ΞΑΝΘΗΣ
Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 80 Αιμοκαθαιρόμενοι. 20 νοσηλευτικό προσωπικό. Ταλαιπωρία των νεφροπαθών.


Γ.Ν. ΔΡΑΜΑΣ
75 Αιμοκαθαιρόμενοι. 17 νοσηλευτικό προσωπικό. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Ταλαιπωρία των αιμοκαθαιρόμενων.


Από: Β.Βενιζέλο - ygeia360

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.