-->

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Μονιμότητα τέλος στις ΔΕΚΟ που ιδιωτικοποιούνται.

Σημ. Φαίνεται πως έχουμε το "προνόμιο" να ανήκουμε σ' αυτούς που από πολύ καιρό επισημαίνουμε ένα - ένα τα σημεία που θα επιδιώξει το σύστημα να "θερίσει" και αφορούν στη δουλειά και στο μισθό μας. Προφανώς αυτό που άλλοι θα χαρακτήριζαν σε ανύποπτο χρόνο "λαϊκισμό", ήταν τελικά σωστή ανάγνωση της πραγματικότητας.
   Σύμφωνα με το δημοσίευμα που αναρτούμε παρακάτω και που πιστεύουμε έχει βάση, έρχονται μειώσεις μισθών, κατάργηση άδειας - δόρων στον ιδιωτικό τομέα και κατάργηση της μονιμότητας στις Δημόσιες επιχειρήσεις που θα ξεπουληθούν.
   Το σενάριο έχει ξαναπαιχτεί και έτσι κανείς σήμερα δεν δικαιούται να λέει "δε με αγγίζει εμένα, δε μ' αφορά".  Αν περάσει η κατάργηση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ, θα επεκταθεί και σ' ό,τι απομείνει στο Δημόσιο. Αν κοπούν άδειες - δώρα θα έρθει νέα μείωση σ' όλους τους μισθούς (και του Δημοσίου). Ο λεγόμενος "κοινωνικός αυτοματισμός", δηλαδή η εκστρατεία λάσπης και συκοφάντησης πότε της μιας μερίδας εργαζομένων και πότε της άλλης θα επιχειρήσει για άλλη μια φορά να διασπάσει και να τσακίσει την αντίσταση των εργαζόμενων. Το τι έχουμε λοιπόν να ακούσουμε το επόμενο διάστημα δεν λέγεται! Τι επιχειρήματα για τεμπέληδες, τι δικαιοσύνη προς τα κάτω θα πέσει, τι ρεπορτάζ για το δημόσιο που για να λειτουργήσει πρέπει να γίνει ιδιωτικό... τι ανθρωποφαγία θα πέσει δε λέγεται.
ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΓΕΛΑΣΤΟΥΜΕ!
 ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ.
 ΜΕ ΕΝΩΤΙΚΟΥΣ, ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ! 
ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ!


    Σαρωτικές αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον χιλιάδων φέρνουν οι αλλαγές στα εργασιακά που μπαίνουν στην τελική ευθεία τον Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, έρχονται:
 - Μεικτό σύστημα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα
- «ψαλίδι» στις αμοιβές με νομοθετική κατοχύρωση των επιχειρήσεων να μειώνουν τις ώρες εργασίας και όχι τις μέρες ανά εβδομάδα
- Κατάργηση της μονιμότητας υπαλλήλων σε ΔΕΚΟ και οργανισμούς που ιδιωτικοποιούνται (μέσω μετατροπής συμβάσεων από ορισμ
ένου σε αορίστου χρόνου)
- Επανεξέταση του 13ου και του 14ου μισθού στη βάση της προαιρετικής και όχι υποχρεωτικής καταβολής τους
- Ανατροπές στο καθεστώς των απολύσεων, των υπερωριών και στα συνδικαλιστικά προνόμια.  

     Το μεικτό σύστημα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού προκρίνεται και από τα μέλη της επιτροπής για τα εργασιακά που θα παραδώσει πόρισμα στο τέλος του μήνα, αλλά υποβοηθείται και από το υπουργείο Εργασίας ως εναλλακτική διέξοδος στη νομοθετημένη πρόβλεψη να καθορίζει τον βασικό μισθό το κράτος.

<<Βρετανικό μοντέλο>>      
   Το σύστημα προσιδιάζει στο λεγόμενο «Low Pay Commission» (μοντέλο Αγγλίας) που καθορίζει ένα εύρος εξέλιξης του κατώτατου μισθού προς τα πάνω ή και προς τα κάτω, εντός του οποίου θα μπορούν να διαπραγματεύονται εργοδότες και εργαζόμενοι μέσα από τις οργανώσεις τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανάμεσα στις προτάσεις (που μελετά και το υπουργείο Εργασίας) είναι και η νομοθέτηση της μείωσης των ωρών εργασίας, ώστε, αντί οι εργαζόμενοι να υπογράφουν συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης (δουλειά για 2 ή 3 μέρες την εβδομάδα), να επιτραπεί με νόμο η εργασία για λίγες ώρες κάθε μέρα, χωρίς σύμβαση μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας. Στην ουσία, προτείνονται μισθοί με την ώρα και όχι με τον μήνα. Το μικτό σύστημα θα λειτουργεί με επιστημονικά δεδομένα (ανεργία, πορεία οικονομίας και κλάδων, ευρωπαϊκές τάσεις κ.λπ.) και θα καθορίζει τα όρια, μέσα στα οποία θα μπορούν να συζητούν οι κοινωνικοί εταίροι για τον κατώτατο μισθό. 

Υπάλληλοι ΔΕΚΟ
 Επίσης, αλλαγές δρομολογούνται και για τους υπαλλήλους ΔΕΚΟ και άλλων κρατικών οργανισμών που ιδιωτικοποιούνται, καθώς η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος (από το κράτος στους ιδιώτες επενδυτές) θα επιφέρει αυτόματη κατάργηση της μονιμότητας. Το μέσο θα είναι ο χαρακτηρισμός των συμβάσεων εργασίας από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Σήμερα, για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος στα ΕΛΤΑ ή τον ΟΣΕ ή τη ΔΕΗ συνδέεται με καθεστώς μονιμότητας, καθώς ή σύμβασή του λήγει σε ορισμένο χρόνο που είναι όταν συμπληρώνει τις προϋποθέσεις, για να συνταξιοδοτηθεί. Μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου σημαίνει ότι παύει να έχει τη μονιμότητα.

Από epoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.