-->

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ)


Α. ΠΡΟΛΟΓΟΣ (Ή ας αποδείξουμε πως δεν είμαστε ελέφαντες!)


  Υπάρχει ένας κίνδυνος όταν ένας ιστοχώρος όπως ο δικός μας, επιχειρεί μια εφ' όλης της ύλης κριτική σ' ένα πολιτικό αρχηγό, ιδιαίτερα της μείζονος αντιπολίτευσης. Ο κίνδυνος αυτός είναι βέβαια να αμφισβητηθεί το περιεχόμενο της κριτικής αφού ο αφορισμός: Κάνεις κριτική στο Μητσοτάκη γιατί στηρίζεις τον Τσίπρα, είναι πολύ εύκολος.
Στην περίπτωσή μας κάτι τέτοιο θα ήταν εκ' του πονηρού και θα έφτανε μια απλή ανάγνωση των αναρτήσεών μας για να διαλυθεί κάθε αμφιβολία. 
    Δεδομένου μάλιστα πως αυτός ο χώρος ανήκει και εκφράζει συνολικά το Σωματείο εργαζομένων και όχι κάποια μεμονωμένη παράταξη, μας κάνει ακόμα πιο προσεκτικούς. Βεβαίως όπως συμβαίνει παντού, στα πλαίσια του Σωματείου, υπάρχουν και εκφράζονται (όσο εκφράζονται δημόσια και ανοιχτά...) παρατάξεις και αυτό πρέπει βεβαίως να το έχουμε υπόψη.
    Κριτική λοιπόν. Αντίθετα με ορισμένους που μόνιμα και σταθερά επιμένουν να κάνουν κριτική μόνο στους εργαζόμενους, αποφεύγοντας τις δικές τους ευθύνες, θεωρούμε πως πρέπει να κάνουμε στους πάντες. Από την ίδια τη συνδικαλιστική ηγεσία, μέχρι τον τελευταίο που εκφράζει άποψη συλλογικού χώρου, όπως τα κόμματα. 
    Να ξεκαθαρίσουμε ακόμα πως χρησιμοποιώντας το όνομα του κ. Μητσοτάκη το κάνουμε εντελώς συμβατικά. Θεωρούμε πως εκφράζει μια ολόκληρη μερίδα του κεφαλαίου και δεν είναι μόνος του σ' αυτό. Είναι μαζί με άλλους που εκφράζουν τα ίδια συμφέροντα και βρίσκονται σ' όλα τα στα πολιτικά κόμματα εξουσίας ή παρα...εξουσίας.

Β. Η ΟΥΣΙΑ ( Ή Περιγραφή ενός ανατριχιαστικού μέλλοντος) 

   Με αφορμή λοιπόν την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, σημειώνουμε ορισμένα από αυτά που είπε:
(τα σχόλια μας μέσα σε παρένθεση)
 1. Θα καταργήσει τις προβλεπόμενες αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, εξοικονομώντας 150 εκατομμύρια. (Άρα: Θεωρεί πως οι μισθοί στο Δημόσιο είναι υπερβολικά ψηλοί! Επίσης, δεν παίρνει υπόψη πως οι "προγραμματισμένες αυξήσεις" είναι πραγματικά ψίχουλα και πως είναι πιθανότατο, με διάφορα κόλπα, να μην τους δώσει (ή να τους πάρει πίσω) ούτε η σημερινή κυβέρνηση.)
2. Δεν θα κάνει προσλήψεις καθώς  «η χώρα χρειάζεται ιδιωτικές επενδύσεις και όχι κρατικές προσλήψεις» .(Με δεδομένη την αποχώρηση κάθε χρόνο μεγάλου αριθμού υπαλλήλων καθώς προσλήψεις δεν έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια, προαναγγέλλει ουσιαστικά κλείσιμο υπηρεσιών...πχ Νοσοκομείων!)
3. Θα καταργήσει όσες νέες δομές έχουν δημιουργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, Θα ιδιωτικοποιήσει και άλλες υπηρεσίες με τη στρατηγική outsourcing σε ιδιώτες.( Δεδομένου ότι οι "νέες δομές" δεν είναι δα και τόσες πολλές - εκτός αν εννοεί αυτές που είχε δεσμευτεί ο Σύριζα να καταργήσει και δεν το έκανε - σίγουρα εδώ πρόκειται για τη δικαιολογία που θα συμπαρασύρει σε ξεδιάντροπο ξεπούλημα για όποια δομή - υπηρεσία του Δημοσίου μπορεί να φέρει υπερ κέρδη στους έτσι κι αλλιώς  κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Πίσω από τις λέξεις κρύβεται το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ.
4. Θα επανακάμψει ανανεωμένη η κινητικότητα και αξιολόγηση. (χωρίς όμως απολύσεις αλλά επικράτηση των αρίστων! Έρχονται μνήμες από την προηγούμενη απόπειρα αξιολόγησης = δημιουργία υπερ κομματικής κάστας στελεχών στην πλάτη των εργαζομένων που συνήθως κάνουν τη λάντσα!. Έχουμε τοποθετηθεί αναλυτικά εδώ και πολλή καιρό, ψάξτε παλιότερες αναρτήσεις μας. Να θυμίσουμε επιπλέον πως η κινητικότητα... παίζει και τώρα.
5. Λιγότερο κράτος ...με ηλεκτρονική υπογραφή! (Κι' άλλο τυράκι! Λες και το πρόβλημα του κράτους είναι η ανικανότητά του να γίνει ηλεκτρονικό. Ε ας πάρει μια εταιρία να το φτιάξει. Ας τις πληρώσει δυό - τρεις φορές για το ίδιο έργο και θα το καταφέρει! - Τόσες χρειάστηκαν για τα στατιστικά τύπου ΕΣΥ ΝΕΤ, δεν το λέμε τυχαία.)

    Αυτά εν συντομία, τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη, και όχι μόνο δικά του καθώς συμφωνούν και άλλοι μαζί του, είτε το φωνάζουν είτε όχι. 
    Από τέτοια μέτρα, λέει, θα εξοικονομήσει το ρευστό που έχει ανάγκη η οικονομία για να κάνει την έφοδο στον ουρανό και να τρώμε όλοι με χρυσά, έως ασημένια - όχι παρακάτω, κουτάλια!  Δηλαδή το κακό δημόσιο και οι κακοί δημόσιοι υπάλληλοι φταίνε για το ξεπούλημα στο κεφαλαίο λιμανιών, αεροδρομίων, εδαφών και όλης της κοινής - υποτίθεται - περιουσίας, τα μνημόνια, τη φτώχεια και τη δυστυχία ενός ολόκληρου λαού
   Όσο για το ότι δεν θα απολυθούν υπάλληλοι από το δημόσιο, μπορεί! Αλλά δεν είναι το πλέον πιθανό! Αν κλείσουν οι δομές, ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα και εφαρμοστούν οι αξιολογήσεις με τρόπο που θα βγάλουν 50.000 ή 100.000 κάτω από τη βάση, μάλλον θα υπάρξουν πολλές απολύσεις. 
Για δε τη μονιμότητα κουβέντα δεν είπε! (Άρα μπορεί να την καταργήσει.)

(Αφήνουμε ασχολίαστα τα περί μειώσεων φόρων κλπ γιατί όπως και να' χει ο λαός πάλι θα υποστεί τις ...φοροελαφρύνσεις του κεφαλαίου. Αλήθεια, για επιδόματα ανεργίας και τέτοια δεν είπε κουβέντα, πως του ξέφυγαν! Σε κάθε περίπτωση το τάξιμο δεν πειράζει.)

Γ. ΕΠΙΛΟΓΟΣ ( ΤΟ ΚΑΛΌ ΓΙΑ ΤΟ ΤΈΛΟΣ)

   Όσο άσχημα και ανησυχητικά και αν φαίνονται τα παραπάνω, στην πραγματικότητα, το ίδιο επικίνδυνο αν όχι περισσότερο είναι το σχέδιο - υπόσχεση για   <<Χορήγηση κουπονιού ύψους 180 ευρώ ανά μήνα και για 10 μήνες το χρόνο, για εξαργύρωση σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής των γονέων, για κάθε παιδί οικογένειας που πληροί εισοδηματικά κριτήρια και δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό.>>
   Είναι το προανάκρουσμα της κατάργησης των Δημόσιων παιδικών σταθμών, είναι το νεοφιλελεύθερο σχέδιο που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στη Νέα Ορλεάνη προκειμένου να καταργηθούν τα δημόσια σχολεία. Σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό δεν έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση αφού τα ...κουπόνια τελείωσαν! Είναι δηλαδή γνωστή συνταγή κατάργησης δημόσιων υπηρεσιών στην παιδεία - υγεία προκειμένου να περάσουν τα λουκέτα χωρίς μεγάλες αντιδράσεις και δείχνει την κατεύθυνση και την προοπτική που έχουν στο μυαλό τους.

Αυτά εν περιλήψει, ως σχόλιο για την ομιλία Μητσοτάκη.  Αν και όσοι συμφωνούν πως η κριτική μας έχει βάση, δικαίως θα αναρωτηθούν για το μέλλον που μας περιμένει, Δεδομένης μάλιστα και της τωρινής κυβερνητικής πολιτικής. 
Για μας μια μπορεί να είναι απάντηση: Κίνημα Αντίστασης παντού!
Εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στα Σωματεία τους. Εργαζόμενοι ενάντια στην υποταγή! 
Ενάντια στα μνημόνια, στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εξαθλίωση, (και παραφράζοντας το γνωστό σύνθημα) απ' όπου κι' αν προέρχονται!



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.