-->

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Πως θα στελεχωθούν οι νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ! - Πως θα πληρόνωνται οι εργαζόμενοί τους!

Πως θα στελεχωθούν οι νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ!
  Οι νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που θα βρίσκονται στις γειτονιές είναι προ των πυλών, ενώ σχεδιάζεται η στελέχωσή τους. Ο επανασχεδιασμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας περιλαμβάνει τη δημιουργία των ΤΟΜΥ.
  Οι νέες ΤΟΜΥ με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας θα ξεκινήσουν αρχικά σε τέσσερις πόλεις. Μετά θα επεκταθούν σε όλες τις πόλεις της χώρας. Θα καλύπτουν τα πρώτα προβλήματα υγείας των κατοίκων, θα παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας τους ενώ θα κάνουν και προγράμματα πρόληψης. Η διαδικασία στην πρώτη πιλοτική της φάση ξεκινά τους πρώτους μήνες του 2017 ενώ φαίνεται πως το μεγάλο αγκάθι είναι σήμερα η στελέχωση των ΤΟΜΥ.
   Άλλωστε σύμφωνα και με τον Πρόεδρο των Γιατρών του ΠΕΔΥ Παναγιώτη Ψυχάρη μετά τις απομακρύνσεις των περισσότερων γιατρών του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ με τον νόμο Γεωργιάδη, λείπουν περίπου 3000 γιατροί όλων των ειδικοτήτων.
   Ωστόσο σύμφωνα με το σχεδιασμό που παρουσιάζει το HealthReport.gr, η στελέχωση των ΤΟΜΥ θα γίνει ως εξής: Σε αστικές περιοχές ένα λογικό μέγεθος καταλόγου ασθενών είναι 2000-2500 ενήλικες για ένα οικογενειακό γιατρό, 1000 παιδιά για έναν παιδίατρο. Συνεπώς με βάση το πλήρες σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που έχει στη διάθεσή του το HealthReport.gr, μία μονάδα αποτελούμενη από 12 άτομα (4 Οικογενειακοί γιατροί, 1 Οικογενειακός παιδίατρος, 2 νοσηλευτικό προσωπικό και 2 επισκέπτες υγείας, 1 κοινωνικός λειτουργός, 2 διοικητικό προσωπικό) έχει υπολογισθεί ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα αστικό πληθυσμό 10.000 ατόμων.
   Σε πρώτη φάση το νέο δίκτυο των ΤΟΜΥ θα απορροφήσει το 1/4 του υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού. Ταυτόχρονα σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, έχουν μελετηθεί εναλλακτικές προσεγγίσεις σχετικά με τον τρόπο αμοιβής των ομάδων που θα στελεχώνουν τις μονάδες. Ενδεικτικά έχουν μελετηθεί: α)Να γίνουν προσλήψεις μέσα από ειδικό πλαίσιο του ΑΣΕΠ για ενίσχυση της ΠΦΥ (προστιθέμενες στις προγραμματισμένες προσλήψεις του Υπουργείου Υγείας και με ταχύτερες διαδικασίες) β)Να δημιουργηθεί νέο θεσμικό πλαίσιο για συγκρότηση «συνεταιριστικής» διεπιστημονικής ομάδας, η οποία θα συμβάλλεται με την εκάστοτε υγειονομική περιφέρεια

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου (healthview)

   Σημ.μας: Είναι ενδιαφέρον το πως σκέφτεται η πολιτική ηγεσία να πληρώσει τους εργαζόμενους. Είτε, λέει, από ΕΣΠΑ, είτε να τους βάλει να κάνουν συναιτερισμό! Που σημαίνει να αναλάβουν οι ίδιοι τις υποχρεώσεις και τις εργοδοτικές και τις υπαλληλικές, λες και είναι ...ας πούμε, κλινικάρχες! 
   Το έχουμε ξαναπεί: Το κράτος και η εργοδοσία αποσύρονται από κάθε υποχρέωση απέναντι στους εργαζόμενους.Και μετά λένε οτι δε βγαίνουν πχ τα ταμεία να δώσουν συντάξεις. Αμ πως να βγούν; Όταν από τους τρείς "πυλώνες" του συστήματος, Εργαζόμενος - κράτος - εργοδότης, έχει μείνει μόνο ο ένας να πληρώνει;
γι' αυτό έχει πολαπλή αξία όταν φωνάζουμε για ΜΟΝΙΜΕΣ - ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ και όχι για "μαύρη" εργασία και προσλήψεις χωρίς υποχρεώσεις κράτους - εργοδότη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.