-->

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Έρχεται ο ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε ασθενή! (Ναι, αλλά με τι εξοπλισμό και προσωπικό;)

 Σημ.1 ΟΥΑΟΥ!
        2. Εδώ η συνταγογράφιιση στα Επείγοντα, που χρειαζόταν μόνο ένα ρημαδο υπολογιστή σε δίκτυο και δε βρέθηκε τρόπος να εφαρμοστεί, φαντάσου τώρα.τι γέλιο έχει να πέσει άμα πεις στο γιατρό ή σε όποιον άλλο σε μέρα εφημερίας,να γράφει αναλυτικά για κάθε ασθενή...
        3. Αντε και τον πείθεις. Θα πρέπει να υπάρχει ένας υπολογιστής ανά γιατρό ΠΟΥ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ, σε δικτυο και με εφαρμογή ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣΘΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ και δε θα ΣΕΡΝΕΤΑΙ. 
        4. Μεγάλη μπίζνα για τις εταιρίες του χώρου...με την γνωστή ποιότητα ορισμένων.
        5. ΟΜΩΣ, επειδή το θέλει η ΤΡΟΙΚΑ προβλέπουμε ότι θα γίνει προσπάθεια!
        6. Αυτοί που θα την πληρώσουν θα είναι πάλι το Νοσηλευτικό προσωπικό και οι ειδικευόμενοι.
        7. Αυτοί που θα ταλαιπωρηθούν (πολύ όμως) θα είναι οι άρρωστοι.
        8. Αν και όταν εφαρμοστεί θα χρησιμοποιηθεί, εκτός των άλλων και σαν εργαλείο ιατρικού ρουφιάνου, με την κακή ένοια όμως.
Συμπέρασμα: Η Χρήση του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλλου δεν είναι κακή ιδέα, αρκεί να εφαρμοστεί για την καλύτερη παροχή περίθαλψης ΚΑΙ ΜΟΝΟ. (και όχι πχ ως εργαλείο καθορισμού ύψους ασφαλίστρων...όπως Αμερική!) ΑΛΛΑ για να εφαρμοστεί χρειάζεται ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ και ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ!  Ας τα δούμε λοιπόν πρώτα όλα αυτά στα Νοσοκομεία και τα ξανασυζητάμε.
Και για να το πούμε και διαφορετικά, ξέρουμε με τι ΔΕΝ βάφονται τα αυγά! 

Ιδού η είδηση, από healthreport:

   Μέσα από ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα είναι συνδεδεμένο με όλη τη χώρα θα παρακολουθείται πολύ σύντομα όλη η πορεία της υγείας των Ελλήνων ασθενών. Ειδικότερα με βάση τα σχέδια του υπουργείου Υγείας, τους επόμενους μήνες, θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά το πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της πορείας των ασθενών.
   Στο πλαίσιο αυτό όπως και επισήμως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας θα δημιουργηθεί ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει γίνει, όλα τα νοσοκομεία, οι μονάδες του ΠΕΔΥ, οι νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας θα συνδεθούν μέσω ενός κοινού ηλεκτρονικού προγράμματος, ώστε τον κάθε ασθενή να τον συνοδεύει και ο ηλεκτρονικός του φάκελος ανεξάρτητα από το ποια μονάδα υγείας και σε ποια πόλη θα επισκεφτεί.
   Ο φάκελός του θα περιλαμβάνει αναλυτικά τι εξετάσεις έχει κάνει, τι φάρμακα έχει λάβει αλλά και όλες τις επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει σε μονάδες και γιατρούς ανά τη χώρα. Θα περιγράφεται αναλυτικά το ιστορικό του ώστε να μπορεί να υπάρχει συνέχεια στην ιατρική παρακολούθηση.
   Το ηλεκτρονικό σύστημα που θα «στηθεί» θα συνδέεται και με την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου υγείας ώστε μελλοντικά να μπορούν να ελέγχονται και όλες οι δαπάνες μέσω της διασταύρωσης στοιχείων που θα γίνεται. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο έχει απαιτήσει εδώ και χρόνια η τρόικα προκειμένου να μπορούν να ελεγχθούν όλες οι κινήσεις που γίνονται ανά ασθενή στη χώρα αλλά και για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
   Παράλληλα με τον ηλεκτρονικό φάκελο θα μπορεί να υπάρξει και καλύτερη εφαρμογή των προγραμμάτων πρόληψης, ευελπιστεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Όπως λένε πηγές του HealthReport.gr, προς ώρας το πρόβλημα εστιάζεται σε τεχνικά ζητήματα και ποιος θα αναλάβει να διαχειριστεί όλο το έργο της καταγραφής και ανανέωσης των στοιχείων των ασθενών, δεδομένου ότι οι περισσότερες μονάδες υγείας και τα νοσοκομεία στερούνται τεχνολογικού εξοπλισμού.

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.