-->

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Για την Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας συμβασιούχων και εργολαβικών: αξιόλογα συμπεράσματα, να υπάρξει συνέχεια!

Σε συνέχεια προηγούμενων αναρτήσεων-ενημερώσεων για τις εξελίξεις στον αγώνα των εργολαβικών εργαζόμενων στην καθαριότητα και αλλού, επιχειρούμε παρακάτω μια συνοπτική παρουσίαση της χτεσινής κινητοποίησης έξω απο το Υπουργείο Υγείας (βλ. παρακάτω για την εξέλιξη με το σχέδιο νόμου που πρόκειται να καταθέσει το Υπουργείο) και τα αποτελέσματά της. 
 
Μια αξιόλογη κινητοποίηση συμβασιούχων και εργολαβικών εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις 28-9-16 έξω από το υπουργείο Υγείας. Η κινητοποίηση έγινε με απόφαση διοικητικών συμβουλίων σωματείων των νοσοκομείων Αττικό, Ευαγγελισμός, Άγιος Σάββας, ΚΑΤ, Σωτηρία. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι με ευέλικτη σχέση εργασίας (μπλοκάκια, επικουρικοί, 5μηνα) δεν είχαν μαζική παρουσία.
Στη συγκέντρωση τον παλμό έδωσαν οι καθαρίστριες εργαζόμενες σε εργολάβους. Παρευρέθησαν δεκάδες καθαρίστριες από τα παραπάνω νοσοκομεία οι οποίες αψηφώντας την τρομοκρατία που υφίστανται καθημερινά ήρθαν αποφασισμένες να καταγγείλουν τις άθλιες εργασιακές σχέσεις με τις οποίες δουλεύουν τόσα χρόνια. Αντιπροσωπεία που συναντήθηκε την ώρα της συγκέντρωσης με τον υφυπουργό υγείας (πρόεδροι σωματείων και ομοσπονδιών και δυο καθαρίστριες) πληροφορήθηκε ότι ετοιμάζεται σχέδιο στελέχωσης όλων των βοηθητικών -όπως τις ονόμασαν- υπηρεσιών (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη κτλ) στη δημόσιο πλην ΟΤΑ με διετείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου και όχι συμβάσεις έργου όπως πριν από λίγους μήνες είχε ψηφιστεί (αλλά δεν είχε ακόμα εφαρμοστεί).
Οι εργολάβοι μπορεί να απομακρύνονται από τα νοσοκομεία με αυτό τον τρόπο (που μένει να δούμε πόσο καιρό θα πάρει αυτή η διαδικασία και αν πράγματι θα γίνει) το ουσιαστικό πρόβλημα όμως παραμένει δηλαδή ότι οι εργαζόμενοι θα είναι και πάλι στην ανασφάλεια μιας και πρόκειται για συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Οι καθαρίστριες που δουλεύουν για πολλά χρόνια στο ίδιο νοσοκομείο (κάποιες πάνω από δέκα χρόνια) κατάλαβαν ότι η προκήρυξη αυτών των θέσεων με διετή σύμβαση πολύ πιθανό να σημάνει την απόλυση τους. Κανείς δεν τους διασφαλίζει ότι θα βρίσκονται μέσα στη λίστα των διετών συμβάσεων (έγινε σαφές ότι η προϋπηρεσία στο νοσοκομείο δεν θα μοριοδοτείται). Κανείς επίσης δεν τους διασφαλίζει ότι θα παραμείνουν στη δουλειά μετά το πέρας των δυο ετών.

Οι επικουρικοί άλλωστε των οποίων οι συμβάσεις λήγουν μετά τις 30-9 θα απολυθούν όπως ρητά δήλωσε ο υφυπουργός. Τα πεντάμηνα με το πέρας της σύμβασης απολύονται.
Αυτό το αντιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες. Φοβούνται ότι αν φύγουν οι εργολάβοι αλλά προσληφθούν ως συμβασιούχοι θα προστεθούν και αυτοί ση μεγάλη λίστα των ευέλικτων μορφών που κάθε λίγο και λιγάκι βρίσκονται στην ανεργία.
Οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, να δυναμώσουν, να συντονιστούν με ένα και μοναδικό αίτημα, παρά την ασάφεια που δημιουργούν συνδικαλιστές, ακόμα και αριστεροί, κεντράροντας στο αίτημα να φύγουν οι εργολάβοι και μετά να παλέψουμε για μόνιμες θέσεις εργασίας.
Ο αγώνας θα πρέπει να είναι παράλληλος με ένα και μοναδικό αίτημα. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων και εργολαβικών εργαζόμενων. Άμεση πρόσληψή τους με μόνιμη και σταθερή σχέση από το νοσοκομείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.