-->

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Τέλος οι ατομικές συμβάσεις καθαριότητας στα νοσοκομεία! Έρχεται νέα τροπολογία για 24μηνες συμβάσεις ενώ δεν ανανεώνεται ξανά η θητεία επικουρικών γιατρών.

  


Στροφή 180 μοιρών φαίνεται ότι κάνει η κυβέρνηση στο θέμα των ατομικών συμβάσεων με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των νοσοκομείων.
   Εκεί που διαφήμιζε δεόντως ότι θα απομακρύνει τους εργολάβους καθαριότητας από τα νοσοκομεία, οι οποίοι να σημειωθεί ότι αφήνουν ακόμη και μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους τους οποίους αμείβουν με εξαιρετικά χαμηλά ποσά, τελικώς ανατράπηκαν τα σχέδιά της μάλλον λόγω ….βιασύνης.
Πριν λίγους μήνες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας άρον άρον απομάκρυνε με απόφασή της τις ιδιωτικές εταιρείες καθαριότητας από το ΕΣΥ, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους σε αυτές να καταθέσουν αιτήσεις για να κάνουν ατομικές συμβάσεις.
Πράγμα που έγινε σε πολλά νοσοκομεία. Ωστόσο πολλές ιδιωτικές εταιρείες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, ενώ υπήρξαν και έντονες αντιδράσεις από εργαζόμενους σε νοσοκομεία για την ποιότητα των ατομικών συμβάσεων αφού δεν εξασφάλιζαν μονιμότητα.
Χαρακτηριστικό είναι πως δεν είχε προβλεφθεί νομικά ότι πολλές εταιρείες μπορεί και να δικαιώνονταν στη δικαιοσύνη, πράγμα που έγινε. Έτσι είχαν ακόμη και συλλήψεις διοικητών νοσοκομείων.
Γι αυτό και τον τελευταίο μήνα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργαζόταν διάφορους νομικούς τρόπους ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει το σκόπελο.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε σύμφωνα με το ygeionomikoi.gr να προωθηθεί τροπολογία με την οποία θα γίνονται 24μηνες συμβάσεις ατομικές με εργαζόμενους (έως το τέλος του 2018) όταν κρίνεται σκόπιμο ότι υπάρχει ανάγκη κάλυψης των υπηρεσιών.
Στη διαδικασία αυτή θα μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος και όχι όπως πρόσφατα όπου προτεραιότητα είχαν μόνο όσοι προέρχονταν από ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού.
Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης παρέδωσε ήδη σε εκπροσώπους εργαζομένων σε νοσοκομεία τη σχετική τροπολογία που θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο και θα προωθηθεί το επόμενο διάστημα. (healthreport)

Ακόμα, όπως αναφέρουν και άλλα δημοσιεύματα (onmed & ygeia360), << Όσον αφορά στους επικουρικούς γιατρούς, ο κ. Πολάκης δήλωσε πως δεν θα υπάρξει ανανέωση στη θητεία τους. Το πρόβλημα από τις απολύσεις επικουρικών αναμένεται να οξυνθεί τους πρώτους μήνες τους 2017, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς τότε λήγει η θητεία πολλών γιατρών. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε πως τα νοσοκομεία θα μπορούν να ζητούν επικουρικό προσωπικό και ότι θα προβλέπονται οι αντίστοιχες δαπάνες και πιστώσεις.
   Οι υγειονομικοί, ωστόσο, σημειώνουν ότι δεν προσδιορίζεται ο χρόνος που θα μεσολαβήσει από την απόλυση των επικουρικών μέχρι την αντικατάστασή τους, τη στιγμή που η λειτουργία των νοσοκομείων από άποψη προσωπικού είναι σε οριακό σημείο. Για το θέμα των εργολαβικών εργαζομένων και την τροπολογία του υπουργείου, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι μόνιμη λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί μόνο με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
και 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.